Manisnya Madu Angsa
Maaf Tiada Gambar
Bahan-bahan
1.8 kg gram pulut hitam
1/8 daripada sebuku ragi basah
2kg gula pasir
5cawan air
Cara menyediakan:
- Gelekkan sedikit pulut hitam untuk membuang selaput hitamnya.
- Rendam pulut hitam selama tiga jam.
- Kukus pulut sehingga masak,Sejukkan.
- Campurkan dan ramas 1/8 ragi dengan segenggam gula pasir.(Ambil segenggam gula ini daripada 2kg gula pasir tadi)Taburkan pada pulut hitam.Gaul hingga sebati.
- Masukkan pulut hitam ke dalam pasu dan tutup mulut pasu dengan kain maslin.
- Perap pulut hitam selama tiga hari.
- Campurkan gula pasir selebihnya dengan 5cawan air.Jerangkan diatas api seperti memasak air gula.Kacau sehingga benar-benar likat.
- Setelah likat tuangkan ke dalam pulut hitam.Masak di atas api yang perlahan,kacau seperti mengacau wajik.Kelikatannya mengikut kesukaan anda.
- Angkat dan ia boleh dihidangkan ketika panas.Bagaimanapun,ramai yang suka madu angsa yang telah disejukkan terlebih dahulu.
Tangsi Pisang
Bahan-bahannya:
8 biji pisang berangan
11/4 cawan gula
200 ml air
1biji telur
1helai daun pandan
2kuntum bunga cengkih
Sedikit minyak untuk menggoreng
1/2 cm kulit kayu manis(jika mahu)
Sedikit perwarna kuning(Jika ingin lebih menarik)
- Panaskan minyak dan gorengkan pisang hingga kekuningan.
- Masak air dengan gula,daun panda,bunga cengkih,perwarna kuning dan kulit kayu manis(jika sukakan baunya)hingga larut dan likat sedikit.
- Uraikan telur yang dikacau sebentar kemudian angkat.
- Boleh dihidangkan sejuk atau panas sebagai manisan pencuci mulut.
Tembikai Susu Lemak Manis
Bahan-bahannya
250 gm tembikai susu }dipotong dadu
30 gm suun }gunting dan rebus hingga kembang
300 ml santan sederhana pekat
5 sudu besar gula atau mengikut manis
Sedikit garam
1sudu besar sagu biji}basuh,warnakan dan rebus
Cara Menyediakan:
- Didihkan santan dengan gula dan garam tetapi jangan sampai pecah minyak.
- Apabila hendak dihidangkan masukkan tembikai susu,suun dan sagu sejukkan dengan ketul ais.
Manisan Tepung Gunting
1/2 cawan tepung
Sedikit air
Sedikit garam
11/2 cawan sirap gula melaka
1helai daun pandan
1cm halia
2jenis perwarna(Jika mahu)
Langkah Penyediaan:
- Uli tepung dengan sedikit air hingga menjadi doh lembut dan lincin serta boleh dicanai
- Bahagikan dua dan campurkan berlainan warna jika suka diwarnakan atau biarkan sahaja dalam warna asal.
- Tabutkan tepung di atas pencanai,canai doh dan potong panjang selebar 1cm.
- Didihkan sirap masukkan daun pandan serta halia.Potong doh bentuk segi tiga kecil-kecil ke dalam air gula sekali-sekala kacau air gula agar tidak melekat dan biarkan hingga timbul menandakan tepung telah masak.
- Hidangkan panas atau sejuk.