1 ekor ayam
4 cm halia
3 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
15 tangkai cili padi
3 sudu besar minyak (untuk menumis)
4 cawan minyak masak (untuk menggoreng ayam)
4 sudu kecil cuka
2 sudu kecil gula
1/4 cawan kicap cair
1 tin nanas kiub
1 tin candawan butang }dibelah dua
Garam secukupnya
Cara penyediaan:
- Potong,bersih dan gaulkan ayam dengan garam kunyit.Goreng hingga garing atau empuk.Ketepikan
- Bawang besar,putih dan halia hiris halus.Tumiskan bahan-bahan yang telah dihiris hingga naik baunya.Kemudian masukkan cuka,cili padi,gula dan kicap cair.Biarkan hingga mendidih.Masukkan ayam dan nanas serta cendawan butang.
- Kacau agar semua bahan sama rata dan biarkan ayam agar sebati rasa.padam api dan sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment
Comment&Lontar Pandangan Anda Semahu,Mahunya