Bahan-bahanya:
1 Kepala ikan merah
1 sudu cili garing
1 sudu besar rempah kari basah
5 sudu besar serbuk rempah kari ikan
1 batang serai
5 ulas bawang merah }ditumbuk
2 ulas bawang putih }ditumbuk
1 cm halia }ditumbuk
1/2 sudu besar halba
1 mangkuk besar santan
2 sudu besar kerisik
1 batang terung,bendi dan sebiji tomato
Sedikit asam jawa
Minyak masak untuk menumis
Garam secukup rasa
2-3 pelepah daun kari
Penydiaan:
- Panaskan minyak masak dan tumis serai.Setelah kekuningan,masukkan daun kari.
- Masukkan bahan-bahan tumbuk seperti bawang merah,bawang putih,halia dan alba.(Biarkan hingga garing)
- Masukkan cili giling,rempah kari basah,kerisik dan rempah kari ikan.
- Biarkan sehingga naik minyak,kemudian tuangkan sedikit santan.
- Masukkan kepala ikan,biarkan sehingga sebati sebelum dimasukkan santak.Tunggu hingga mendidih.
- Campurkan air asam jawa,terung,tomato dan bendi.Masukkan garam dan biarkan hingga mendidih.
- Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment
Comment&Lontar Pandangan Anda Semahu,Mahunya