Total Pageviews

Free advertising Sebarang salinan resepi disini adalah dibenarkan,dan saya memohon sumbangan anda untuk promosikan blog ini itu sahaja.Sila Follow Blog ini untuk mendapatkan resepi-resepi menarik.Terima Kasih
Resepi Terus Ke Emel.Isi Emel Dibawah
Atau Kesini.Masuk


Followers

RuangIklan

Meriahkan Ramadhan&Raya 2012 dengan Coklat
Tutorial Blogspot
Kongsikan ye,satu klik je
Share

Ikut Facebook

RESEPI AKAN DIHANTAR TERUS KE FACEBOOK
ANDA

Thursday, November 10, 2011

Kari kepala ikan merah



Bahan-bahanya:

1 Kepala ikan merah
1 sudu cili garing
1 sudu besar rempah kari basah
5 sudu besar serbuk rempah kari ikan
1 batang serai
5 ulas bawang merah }ditumbuk
2 ulas bawang putih   }ditumbuk
1 cm halia                 }ditumbuk
1/2 sudu besar halba
1 mangkuk besar santan
2 sudu besar kerisik
1 batang terung,bendi dan sebiji tomato
Sedikit asam jawa
Minyak masak untuk menumis
Garam secukup rasa
2-3 pelepah daun kari

Penydiaan:

  • Panaskan minyak masak dan tumis serai.Setelah kekuningan,masukkan daun kari.
  • Masukkan bahan-bahan tumbuk seperti bawang merah,bawang putih,halia dan alba.(Biarkan hingga garing)
  • Masukkan cili giling,rempah kari basah,kerisik dan rempah kari ikan.
  • Biarkan sehingga naik minyak,kemudian tuangkan sedikit santan.
  • Masukkan kepala ikan,biarkan sehingga sebati sebelum dimasukkan santak.Tunggu hingga mendidih.
  • Campurkan air asam jawa,terung,tomato dan bendi.Masukkan garam dan biarkan hingga mendidih.
  • Siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Comment&Lontar Pandangan Anda Semahu,Mahunya

Resepi Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Raya 2013 Tak Meriah Tanpa Coklat!!KLIKK SEKARANG