Bahan-bahan:
10 biji telur rebus
1/2 cawan daun ketumbar }hiris
7 tangkai cili kering }digoreng
3 sudu besar bawang goreng
1/3 cawan gula merah
1/2 cawan air asam jawa
2 sudu besar sos ikan
1 cawan minyak masak
Cili,bawang goreng,dan daun ketumbar untuk hiasan
Cara Penyediaan:
- Panaskan minyak masak di dalam kuali.Setelah minyak panas,goreng telur rebus.
- Apabila telur tadi telah bertukar warna keemasan,angkat dan ketepikan.
- Tumis bawang merah,dan masukkan gula merah dan air asam jawa.Masak sehingga sos menjadi pekat.Adunan sepatutnya ada rasa masam,masin dan manis.
- Siram sos ke atas telur,dan taburkan bawang goreng,cili goreng dan daun ketumbar.
Sambal cicah ayam Thai
Bahan-bahanya:
300 gm cili kering
200 gm bawang merah
100 gm bawang putih
500 gm daging ayam
100 gm sos mangga
300 gm tomato
50 gm minyak masak
30 gm sos ikan
Penyediaan:
- Panaskan minyak masak di dalam kuali.
- Tumiskan cili kering,bawang merah,bawang putih,daging ayam dan tambahkan dengan sos mangga,sos ikan,dan tomato sebagai perasa.Masak sehingga ayam empuk.
Sambal Cicah Udang Thai
Bahan-bahanya:
200 gm pes udang Thai
100 gm bawang putih
150 gm cili padi
50 gm jus limau nipis
100 gm gula kabung
20 gm terung Thai }kecil
Penyediaan:
- Kisarkan semua bahan-bahan diatas.Makan bersama ulam-ulaman.
No comments:
Post a Comment
Comment&Lontar Pandangan Anda Semahu,Mahunya