1 kg daging }potong kecil dan rebus hingga empuk
1/2 kg bawang merah
10 ulas bawang merah
15 tangkai cili kering
4 sudu besar kicap
3 keping asam gelugur
Cara penyediaan:
- Cili dikisar halus
- Bawang merah dihiris dan dibahagikan dua.
- Tuangkan satu cawan minyak dan tumiskan bawang putih.Gorengkan sekejap dan kemudian masukkan sebahagian daripada bawang merah tadi.Goreng hingga agak kuning.
- Bila bawang sudah kuning masukkan cili yang dimesin.Tumis hingga masak.Masukkan kicap,dua sudu besar gula,dan satu sudu besar gula ,dan satu sudu garam serta asam gelugur.Masukkan daging bersama lebihan air rebusan tadi.
- Kacau hingga rata dan masukkan pula sebahagian daripada bawang yang dihiris tadi.Biarkan mendidih hingga kuah agak kering sedikit.
No comments:
Post a Comment
Comment&Lontar Pandangan Anda Semahu,Mahunya