Bahan-bahannya:
1 kekor ayam
6 cawan air30 gm halia }dicincang
30 gm bawang putih }dicincang
30 gm daun ketumbar
Secubit garam
100 gm tauhu }dipotong dadu
2 sudu besar kicap cair
1 sudu kecil minyak bijan
Timun }dihiris nipis
Tomato }dihiris nipis
Salad
Nasi:
400 gm beras Thai Wangi }dicuci bersih &tos
30 gm bawang putih }
30 gm bawang besar }dicincang
30 gm halia }
60 gm lemak ayam
1/2 liter stok ayam
secubit garam
2 helai daun pandan.
Cara menyediakanya:
- Tumis bawang putih,halia dan bawang besar bersama lemak ayam.
- Masukkan beras dan gaul sehingga mesra.
- Masukkan stok ayam,daun pandan dan biarkan nasi benar-benar masak.
- Didihkan air,masukkan halia,bawang putih,garam dan daun ketumbar untuk dijadikan sup.
- Masukkan ayam kedalam sup,tutup dan biarkan hingga sup mendidih.
- Keluarkan ayam,potong ayam kepada beberapa bahagian.Hidangkan bersama timun,tomato dan salad.
- Kemudian masukkan tauhu ke dalam sup sebelum dihidangkan bersama ayam yang dipercik kicap cair dan minyak bijan.
No comments:
Post a Comment
Comment&Lontar Pandangan Anda Semahu,Mahunya