500gm cumi(sotong)yang sedang saiznya
1biji limau nipis }perah jusnya
1batang serai}dititik
2 helai daun limau purut
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya
4 tangkai cili merah
6 ulas bawang merah}dihiris
2 ulas bawang putih
1 cm kunyit hidup
1 cm lengkuas
1/2 sudu kecil belacan
1 biji tomato
Cara penyediaan:
- Gaul cumi dengan air limau nipis dan garam,perap selama 10minit bolehlah dicuci dan toskan.
- Panaskan minyak,goreng cumi hingga masak angkat dan toskan minyaknya.
- Panaskan tiga sudu minyak masak,tumiskan bahan kisar hingga wangi.Masukkan serai,daun limau purut dan sedikit air.
- Bila mendidih masukkan cumi balik-balikkan biarkan hingga kuahnya pekat bolehlah diangkat.
No comments:
Post a Comment
Comment&Lontar Pandangan Anda Semahu,Mahunya